Siz de Antalya, Alanya, Manavgat gibi yazlık yerlerde yaşayan biriyseniz apart otel açarak para kazanmayı düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Tabi öncelikle nasıl bir maliyet çıkacağını, ne gibi şartların ya da koşulların gerekliliği, ruhsat almak için neler yapılması gerektiği gibi tüm konuları öğrenmelisiniz. İşte bu içerikte bu bilgilerin tümü detaylı bir şekilde anlatılacaktır.
Apart oteller Belediye sınırları içinde açılan işletmelerdir. Konaklama tesisi olarak adlandırılan bu oteller kimi yerlerde pansiyon şeklinde de isimlendirilebilmektedir. Otel gibi işletmeler için bağlı olunan belediye üzerinden diğer bütün işletmeler için de gerekli olan “İşyeri açma ve Çalıştırma Ruhsatı”nın alınması gerekmektedir.
Gerekli Belgeler Nelerdir?
Apart otel açmak isteyen kişilerin öncelikle ilk alması gereken şey Belediye Ruhsatıdır. Bu ruhsatın alınması için de Turizm Tesisleri yönetmeliğine uygun bir şekilde her şey düzenlenmesi gerekmektedir.
- Mekan için gerekli şartlar: Apart otelin olacağı mekanın bağımsız bir apartman ya da villa tipinde bir yer olması gerekmektedir. Bu yerde konaklayacak olan kişiler için otelin verdiği hizmet doğrultusunda yemek ve içmek gibi temel ihtiyaçların belli oranda karşılanması gerekmektedir.
Apart oteller; belgeli bir otel veya tatil köyü veya turizm kompleksi yatırım veya işletmesi bütünü içinde yer alabildiği gibi en az on üniteden oluşacak şekilde, bir tesis bünyesinde bulunma zorunluluğu olmadan “müstakil apart otel” adı altında müstakilen de düzenlenebilir.
Apart otel açmak için gerekenler
Apart otellerde olması gereken asgari nitelikler Turizm tesislerinin belgelendirilmesine ve niteliklerine ilişkin yönetmelikten alıntı ile yayınlanmıştır
Apart otellerin asgari nitelikleri aşağıdaki şekildedir
a) Resepsiyon, bekleme ve idare birimi,
b) Apart ünitelerde;
1) Tefriş elemanlarında standart beraberliği,
2) Yatak odalarında; yatak, komodin, gece lambası, elbise dolabı ile yataklarda; çarşaf ve kılıflı yastıklar, iklim şartlarına göre pike ve battaniye,
3) Yaşam odasında; kapasiteye uygun koltuk, yemek masası, sandalyeler ve sehpalar,
4) Mutfakta; ocak, buzdolabı, yeterli servis malzemesi dolaplar ve kapalı metal çöp kutusu,
5) Banyo, çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti verilmemesi halinde otomatik çamaşır makinesi,
6) İlk yardım dolabı,
c) Yerleşim merkezleri dışındaki apart otellerde, satış ünitesi.
Tesis bünyesindeki apart otellerde yukarıda (a) ve (c) bentlerinde belirtilen nitelikler, apart ünitelere de hizmet verecek şekilde düzenlenmişse ayrıca aranmaz.
Apart ünitelerin toplam yatak kapasitesi, içinde yer aldıkları ve beraber işletildikleri konaklama tesislerinin toplam yatak kapasitesinin yüzde yirmibeşini, dört ve beş yıldızlı otellerde yüzde kırkını aşamaz.
(Değişik birinci ve ikinci cümle: 29/4/2008-2008/13617 K.) Apart otellerin kapasitesinin hesabında oturma alanı dışındaki yatak odaları dikkate alınır. Yatak odalarından on metrekareye kadar olan odalar tek yataklı, on metrekarenin üzerinde olanlar iki yataklı olarak düzenlenir. İki yatak odasına ilave her iki yatak odası için ayrı banyo-tuvalet düzenlemesi
yapılır.
Pansiyon ruhsatı almak için gerekli evraklar
Şahıs işletmesi ise Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
İkamet yeri belgesi
Adli Sicil Kaydı Belgesi
Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
Aşçılık Ustalık Belgesi
İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi İşyeri şahıs işletmesi ise istenme
Vergi Levhası Fotokopisi
Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi fotokpisi
Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi Yapı Kullanma İzin Belgesi “otel, apart otel ya da pansiyon” olarak alınmış olmalıdır.
Kira Sözleşmesi
İtfaiye Uygunluk Raporu
Belediye İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (700 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası)
Tuvalet bulunmalıdır (Bedensel engellilerin de kullanabileceği şekilde düzenlenmelidir)
Apart ruhsat için gerekli belgeler
Apart otel ruhsatı almak için gerekli olan belgeler Belediyelerin ilgili mevzuatlarında mevcuttur. Ayrıca bir çok il ve ilçe Belediyeleri Apart ruhsat için aynı mevzuata bağlı kalarak ne tür belgeler gerektiğini yayınlasa bile ayrıca lüzum gördüklerinde ek belge isteyebilirler.
Pansiyon ruhsatı nasıl alınır
Turizm sektöründe konaklama tesisleri olarak pansiyonların önemi çok büyüktür. Ülkemizin tamamında gerek deniz kıyı şeridindeki turizm tesisi pansiyonların ruhsatlandırılması gerekse de Yayla Doğa Turizminde çok önemli olan Pansiyon tesisleri sezonda işletmeye açılıp faaliyete geçmek için Pansiyon ruhsatı almak için ilgili Belediyelerin Ruhsat Müdürlüklerine başvururlar. Belediye işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı alan pansiyon işletmeleri Ayrıca Turizm Bakanlığından da Pansiyon Turizm işletme belgesi talebinde bulunabilirler.