Herhangi bir yerden iş dünyasına adım atmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. İş kurmak isteyen kişilerin tercih edebileceği alternatiflerden biri de butik açmaktır.
Butik açma konusunda net bir karara vardıysanız ilk olarak yapmanız gereken rakip firmaları gözlemelemektir. Unutmayın her iş önce gözlemle başlar. Açacağınız butikte satmayı düşündüğünüz ürünler rağbet gören veya görme potansiyeli olan ürünlerse ve butiği açacağınız yerdeki firmalar bu ürün konusunda çeşitliliğe sahip değilse o zaman doğru bir karar vermişsiniz demektir.
Butik sahibi olan kişilerin iş yerinin işlerinin her geçen gün daha iyi gitmesi için müşteri ile temas halinde olması gerektiği, çalışanları doğru şekilde yönlendirebilmeyi, işletme yönetiminin nasıl yapılacağını bilmesi oldukça önemlidir.
İyi Bir İş Planı Hazırlamak

İyi hazırlanmış bir iş planı sayesinde açılacak olan Butik mağazanın işleyişteki tüm aşamaları, gelişimi ortaya konulmuş olur. Böylelikle de doğru ve sağlam adımlarla işletme ileriye taşınmış olur.
1) Öncelikle hangi ürünleri satmak istiyorsanız onların türlerini tanımlamalı, butik mağazanız için nasıl bir dizayn düşünüyorsanız ona karar vermeli ve hitap etmeyi düşündüğünüz müşteri portföyünü iyi tanımalısınız.
2) Bu kısımların tamamlanmasından sonraki aşamada butikte satılacak ürünlerin fiyatlarının belirlenmesi, personele ödenecek tutarın ve işletme masraflarının ortaya konulması gerekmektedir. Bu iki kalem göz önüne alınarak işletmenin her ayki giderini karşılayacak satış miktarının ne olması gerektiği belirlenmelidir.
3) Bundan sonra yapılması gereken şey müşterilerin ilgisini çekebilmeniz için nasıl bir pazarlama planı hazırlamalısınız. Bu planın içerisinde bölgenizdeki yerel gazetelere ya da dergilere raklam vermek, işletmenin online ortamda tanıtımını yapabilmek için web sitesini oluşturmak, sosyal mecralarda sayfalarını açmak ve dilerseniz işletme rehberi oluşturup bunu basılı hale getirmek.
4) Son olarak işletmede çalışacak olan kişi ya da kişilerin görev tanımlamaları ve işletmedeki rollerini ana hatlarıyla belirlemelisiniz.
İş planı ile ilgili bu bilgiler yeterli gelmiyor ve daha çok detay öğrenmek istiyorsanız bu durumda Detaylı İş Planı Nasıl Oluşturulur içeriğini inceleyebilirsiniz.
Butiğin Açılacağı Konumu Belirlemek
Butiğin açılacağını yeri satın almayı mı düşünüyorsunuz yoksa kiralamayı mı? Öncelikle buna karar verip ilgili yeri kiralayın ya da satın alın. Zaten sizin olan bir yerde işletmeyi açacaksanız zor bir adımı atmışsınız demektir. Yeni bir yer kiralayacak ya da satın olacak olan kişiler daha çok müşteriye ulaşmak için AVM’ler ya da çarşılar gibi merkezi konumları seçmelidir. Sergileyeceğiniz ürün yelpazesine göre dükkandaki alanın da yeterli genişlikte olması gerekmektedir. Butikte sattığınız ürünleri müşterilerin denemesi için giyinme kabini ya da kabinleri, ürünlerin saklanacağı bir depo alanı hazırlanmalıdır.İşletmeniz için uygun yer bulma sürecinde herhangi bir emlakçıdan fikir alabilirsiniz.
Butik için Gerekli İzin ve Belgelerin Alınması
Belediye: İşyerinizi açacağınız yer hangi belediye bağlıysa ilgili belediyeye gidip butik açacağınızı belirtip açılış ruhsatını almalısınız. Belediyede çalışan bir yakınınız varsa onu arayarak detaylı bilgiyi de edinebilir ya da direk belediyenin ilgili biriminden bilgi alabilirsiniz.
Vergi Dairesi: İşletmenizden kazanacaklarınız vergiye dahil olacağı için bağlı olduğunuz vergi dairesine gidip işlemleri yaptırın.
Bağkur:
Ticaret Odası: Ticaret Odası’na gidip kaydınız yoksa onu yaptırın. Ticaret Odaları aracılığıyla kredi çekim şartları daha da kolaylaşabilmektedir.
TSE:
Esnaf Sanatkarlar Odası:
Sigortanın Yaptırılması
Hemen hemen her semtte bulabileceğiniz sigorta acentelerinden birine giderek ya da internet üzerinden çeşitli platformlar aracılığıyla başvuru yaparak işletmenin sigortasını yaptırabilirsiniz. Sigortanın kapsamına göre işletmeye ait araç ya araçlar, çalışanlarınızın tazminatları, ürünler sigortalanabilir. Bu sayede olumsuz durumlar karşısında ciddi bir tedbir alınmış olunur.
5.Adım: Gerekli Malzemeleri Temin Edin
Butiğiniz için araç-gereç ve mal alın. Raflar, vitrin mankenleri, kıyafetlerin asıldığı stantlar, askılar, masalar ve yazar kasalar araç-gereçlerin kapsamındadır. Satışları, gelirleri, iadeleri ve faturaları izlemek için bir satış yazılımı satın alın. Butiğinizde sattığınız parçaların türüne göre üretim yapan satıcılara sipariş verin.
6.Adım: Banka Hesabı Açın
Bankalarla ticari hesap açmaları için temasa geçin. Bu sayede kredi alabilirsiniz.
7.Adım: Reklamınızı Yapın
İsminizi, yerinizi, çalışma saatlerinizi ve iletişim bilgilerinizi içeren el broşürleri dağıtarak butiğinizin reklamını yapın.
Mutlaka okuyun: Yerel İşletmeler İçin Etkili Pazarlama Stratejileri
8.Adım
Butiğinizin hizmete hazır olduğunu duyurmak için büyük bir açılış düzenleyin. Müşterilerinizi cezbetmek için vitrinlerinizi en iyi veya en benzersiz parçalarınızı kullanarak dekore edin.
Mutlaka okuyun: Mağaza Açılışı Nasıl Yapılır?
9.Adım
Butiğin resimlerini, parçaların genel bir listesini, çalışma saatlerini ve iletişim bilgilerini içeren bir internet sayfası hazırlayın.
İhtiyaç Duyulanlar
- İş planı
- Satış yeri
- Satış gereçleri
- İşyeri sigortası
Butik Açma Maliyeti
Ortalama maliyet 15.000-40.000 TL arasında değişmektedir. Kesin maliyetin hesaplanabilmesi için detaylı bir iş planının hazırlanması gerekmektedir. Açmak istediğiniz butikle ilgili detaylı bilgileri bize iletirseniz sizin için maliyet hesaplaması yapabiliriz.
İpucu: İşyeri veya kişisel kredi başvurusu yaptığınızda krediyi verenlere iş planınızı sunun. Kredi verenler güvence isterler bu nedenle borç ödeme aczi riskini düşürmek karlı bir işe başladığınızı gösteren bir planınız olmalı.
Uyarı
Faaliyete geçme masraflarınız satmak istediğiniz ürünlerin türüne, emlak piyasasına ve bulunduğunuz bölgedeki işletme masraflarına bağlıdır.
Butik Açmak İsteyenlere Tavsiyeler
Bir mağaza sahibi olarak elde ettiğim deneyimler bana oldukça önemli dersler öğretti. Umarım bu liste genç girişimcilerin benim yaptığım hataları yapmamalarına ve başarılı bir işletme sahibi olmalarına yardımcı olur.
1. Yardım İsteyin
Butiğim, yapmayı en çok sevdiğim şeyi yapmama olanak tanıyor: satın alım ve pazarlama. Ancak yaptığım şeyler bunlarla sınırlı değil. Yapılacaklar listemde muhasebe, pazarlama, etkinlik planlaması, satış ve hatta mağazayı temizlemek bulunuyor. İşletmemi yönetmek için tüm bu becerilere sahip değilim ancak bunlar için hazır olabilmek adına tek yapmam gereken şey yardım istemek. Sayılarla aram her zaman iyiydi ve üniversitede aldığım muhasebe derslerim kesinlikle işime yaradı ancak ilk birkaç ayınızda yardım almak ve vergi işlerini öğrenmek için her zaman sertifikalı bir uzmana danışmanız önemlidir. Diğer mağaza sahipleriyle pazarlama / reklamcılık alanlarında görüştüm ve ardından işimi büyütmek için onların benimsediklerine benzer şeyler benimsedim. İmzalamam gereken sözleşmeleri daha iyi anlayabilmek için hukuk okuyan bazı arkadaşlarımdan yardım aldım. Sorularınız ne olursa, olsun, ya telefonu elinize alın ya da bir e-posta yazın. Her 10 denemenizin dokuzunda iletişime geçtiğiniz insan ya size yardım edecek ya da size yardım edebilecek birine sizi yönlendirecektir.
Mutlaka okuyun: Başkalarından Nasıl Yardım İstenir?
2. Sosyal Medya Şarttır
Çevrimiçi varlığınız önemlidir ancak oluşturacağınız web siteniz veya pazarlama stratejiniz muhtemelen fark edilmeyecektir. Bir Facebook sayfam, Instagram hesabım ve Google sayfam bulunuyor. Yakın zamanda Twitter ve Pinterest hesaplarını da açmayı düşünüyorum. Instagram sayfamdan doğrudan satış yapıyorum. Sosyal medya pazarınızı 10 katına çıkartır. Çevrimiçi varlığınızı oluşturmak zaman alacaktır ancak buna değer.
Mutlaka okuyun: Instagram’dan Satış Yapmak İsteyenlere
3. Müşterilere Açıklayıcı Olun
Mağazamda bir güzellik reyonu oluşturmayı düşündüm. Bir ay boyunca kimse fark etmeden raflarda ürünler bekledi. Otomatik olarak bunun kötü bir satın alım olduğunu düşündüm. Taa ki bir gün o raflara bakan biri bana bir soru sorana kadar, “Bu el kreminin içinde ne var?” Kendisine doğal yağdan yapıldığını söylediğimde, üç farklı el kremi birden aldı. Satış elemanlarını, ürünlerinizin detaylarını bilmeleri için eğitin, bu sayede ürünlerinizi pazarlayabilirler.
Mutlaka okuyun: Satış Stratejileri ile Satışlarınızı Katlayın!
4. HAYIR Demeye Hazır Olun
Başlarda biraz zorlandım ve herhangi bir sebepten ötürü her şeyi bağışlayabiliyordum ve her yerel etkinlikte yer aldığımı fark etmeye başladım. İlk birkaç ay sonrasında yaptığım yatırımların hiçbir getirisini görmedim ve bu yüzden paramı nerelere harcadığım konusunda daha seçici davranmaya başladım. Her zaman “Hayır” demek zordur ancak işletmeniz için en iyisini istiyorsanız, bunu düşünmeniz gerekiyor.
Mutlaka okuyun: İş Hayatında Nasıl Hayır Denir? Kimseyi Gücendirmeden Hayır Deme Yolları
5. Her Şeyde Pazarlık Yapın
Toptancılardan, müşterilere kadar her şeyde pazarlık yapın. Size sunulan ilk fiyatı asla kabul etmeyin. Bu sayede az bile olsa hizmetleriniz ve ürünleriniz için biraz indirim de yapabilirsiniz. Örneğin bazı hizmetlere aylık yerine yıllık ödeme yaparak, özel indirimler kazanabilirsiniz. Ürünlerinizin fiyatlarında da pazarlık yapmayı unutmayın.
Mutlaka okuyun: Tedarikçilerle Pazarlık Yaparken Kullanabileceğiniz 13 Yöntem