Daha önce herhangi bir emlakçının yanında çalıştıysanız ya da bireysel olarak ufak çapta ev alıp sattıysanız emlakçılık konusunda belli bir bilgi birikimine ulaşmışsınızdır. Emlakçılık işini yapan kişilerde üstün bir ikna kabiliyeti ve insan sarrafı olma özelliğinin bulunması fazlasıyla gereklidir. Yoksa açacağınız dükkanı iyi bir noktaya taşıyamazsınız. Bu özelliklerin siz de var olduğunu düşünüyor ve etrafınızdaki insanlardan da bu konuda olumlu fikirler alıyorsanız o zaman emlakçı dükkanı açmak için siz uygun bir kişisiniz demektir. Ekonomik şartların değişmesi ile birlikte elbette Emlakçılık sektöründe de belli değişikliklere, düşüş ve yükselişlere sebep olacaktır. İşte tam bu nokta kurulmuş bir sosyal çevre ve birikim sizi diğer emlakçılardan bir tık öteye taşıyabilir. Bu işletmeyi açarak kar ederek paranıza para katabilirsiniz ve belki de ilerleyen süreçte çeşitli şehirlerde şubeler açabilirsiniz.
Emlak Dükkanı Açma Şartları

1 Açılacak Emlakçının türüne karar verin. Girişimcilik yapacak olan kişilerin ilk önce uzman olduğu alanı belirlemesi gerekir. Gayrimenkul konusunda birçok alan bulunmadaktadır. Uluslararası gayrimenkul, ticari gayrimenkul, herhangi bir mesken gayrimenkulü, ulusal gayrimenkul gibi alanlardan birini seçebilir ya da farklı kombinasyonlarını yaparak o alanda ilerleyebilirsiniz.
2 Bağlantıların listesini hazırlayın. Emlakçılık yapacak olan girişimciler için en önemli şey alıcı ve satıcı ve de bunların ikisine erişmek için birçok insan ve işletme tanıdığı olmasıdır.
3 Rekabet araştırması yapın. Muhtemelen sizden önce bu işe girmiş büyük emlak firmaları olacaktır. Bunların insanlara ulaşma şekillerini, aracılık işin ne gibi yollar izlediklerini gözlemleyin.
4 Emlakçı dükkanı açma aşamasında belli izinlerin ve ruhsatın alınması gereklidir. Bağ-Kur kaydını yapmalı, aynı zamanda vergi dairesine bu işletmeyi açacağını bildirmelisiniz. Meslek odasına da dilerseniz kayıt yaptırılabilir. Ruhsat alınması için hangi belediyeye bağlıysanız oraya giderek işlemleri tamamlamalısınız. Belediyedeki gerekli birim size ne yapmanız gerektiği konusunda daha detaylı bilgiyi verecektir.
5- Başlangıç maliyetlerinizin, vergilerin, ekipmanların, personelin, pazarlama faaliyetlerinin ve aynı zamanda personel maaşlarının da yer aldığı detaylı bir iş planı hazırlayın. İş stratejinizi ve beklenen geliri iş planınıza eklemeyi unutmayın.
6- Kredi almak için özel yatırımcılara veya bankalara başvurun.
Dükkan yerinizin maliyetleri başlangıçta ihtiyacınız olan paranın miktarını etkileyecektir. Bir ofis mi kiralayacaksınız, evinizden mi çalışacaksınız yoksa online emlak komisyonculuğu mu yapacaksınız karar verin.
7- Bilgisayar, faks, yazıcı ve diğer ofis ekipmanlarınızı satın alın.
8- Bankanız aracılığıyla güven hesabı açtırın. Bütün emlak komisyoncularının alım-satım işlemlerine aracılık yaparken müşterilerden aldıkları parayı yatırmaları için güven hesabı kullanmaları gerekir.
9- Çevreyi iyi tanıyan ve size iş getirecek nitelikli temsilciler alın.
10- Pazarlama planı hazırlayın ve hazırladığınız plan doğrultusunda gazetelerde reklamlar verin. Ayrıca online reklamda kullanın.
11- Emlakçınızı açın.
İpuçları
Akşamları ve hafta sonları çalışmaya kendinizi hazırlayın çünkü çalışan müşterilerin çoğu bu zamanlarda emlakları görmek isterler.
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri federasyonu gibi ulusal birliklere katılın. Bu sayede sektördeki gelişmeleri takip edebilir ve yeni iş ilişkileri kurabilirsiniz.
Emlakçı dükkanı açmak için gerekenler
Kişi listesi
İşletme ruhsatı ve izinler
İş planı
Yatırım sermayesi
İşyeri, internet sitesi veya ikisi birden
Ofis ekipmanları
Aracı güven hesabı
Katalog