Girişimci Nedir?

Girişimci kurulacak işe dair riskleri üzerine alabilen ve bunların karşılığında elde edileceklerden zevk alabilen kişilerdir. Girişimci olan kişiler çoğunlukla yenilikçi düşüncelere açık, yeni iş fikirleri üretilmesi konusunda aktif bir zekaya sahip, mal ve hizmetleri yeni bir iş kaynağı olarak gören kişilerdir.

Girişimciler ihtiyaçları tahmin etmek ve pazara iyi fikirler getirmek için gerekli beceri ve girişimi kullanarak her ekonomide önemli bir rol oynarlar. Bir girişimin risklerini üstlenmede başarılı olduğunu kanıtlayan girişimcilere kâr, şöhret ve sürekli büyüme fırsatları verilir. Başarısız olanlar, kayıplar yaşarlar ve piyasalarda daha az yaygın hale gelirler.

Önemli Çıkarımlar

  • Yeni bir iş girişimine başlama riskini üstlenen kişiye çağrı ve girişimci denir.
  • Bir girişimci, kâr için mal veya hizmet üretmek amacıyla sermaye ve emeği bir araya getiren bir firma yaratır.
  • Girişimcilik, ekonomik büyüme ve yeniliğin önemli bir itici gücüdür.
  • Girişimcilik yüksek risklidir, ancak aynı zamanda ekonomik zenginlik, büyüme ve yenilik yaratmaya hizmet ettiği için yüksek ödüllü olabilir.

01:37

Girişimci

Girişimciler Nasıl Çalışır

Girişimcilik iktisatçıların üretime ayrılmaz olarak sınıflandırdıkları kaynaklardan biri, diğer üçü toprak / doğal kaynaklar, emek ve sermaye. Bir girişimci, mal üretmek veya hizmet sağlamak için bunların ilk üçünü birleştirir. Genellikle bir iş planı oluştururlar , işgücü alırlar , kaynak ve finansman elde ederler ve iş için liderlik ve yönetim sağlarlar.

Girişimciler şirketlerini kurarken genellikle birçok engelle karşılaşırlar. Birçoğunun en zorlayıcı olarak gösterdiği üçü aşağıdaki gibidir:

  1. Bürokrasinin üstesinden gelmek
  2. Yetenekleri işe alma
  3. Finansman sağlanması

Girişimci ve Finansman

Yeni bir girişimin riski göz önüne alındığında, sermaye finansmanı satın almak özellikle zordur ve birçok girişimci, önyükleme yoluyla bununla ilgilenir: kendi paralarını kullanma, işçilik maliyetlerini azaltmak için ter eşitliği sağlama , envanteri en aza indirme ve faktoring alacakları.

Bazı girişimciler küçük işletmeleri bir parayla karaya oturtmak için mücadele eden yalnız oyuncularken , diğerleri sermaye ve diğer kaynaklara daha fazla erişim ile silahlı ortakları ele geçiriyor . Bu durumlarda, yeni firmalar girişim kapitalistlerinden, melek yatırımcılardan, riskten korunma fonlarından, kitle kaynaklarından veya banka kredileri gibi daha geleneksel kaynaklardan finansman alabilirler.

Girişimcilik Tanımları

Ekonomistler hiçbir zaman tutarlı bir “girişimci” veya “girişimcilik” tanımına sahip olmamışlardır (“girişimci” kelimesi , “üstlenmek” anlamına gelen Fransız fiil girişimcisinden gelmektedir). Bir girişimci kavramı var olmasına ve yüzyıllardır bilinmesine rağmen, klasik ve neoklasik iktisatçılar girişimcileri resmi modellerinin dışında bıraktılar: Risk alma ya da keşif için yer bırakmayarak tamamen rasyonel aktörler için mükemmel bilgilerin bilindiği varsayıldılar. 20. yüzyılın ortalarına kadar ekonomistler girişimciliği modellerine ciddi şekilde dahil etmeye çalışmadılar.

Girişimcilerin dahil edilmesinde üç düşünür vardı: Joseph Schumpeter, Frank Knight ve İsrail Kirzner. Schumpeter, sadece şirketler değil, girişimcilerin kâr arayışında yeni şeylerin yaratılmasından sorumlu olduğunu öne sürdü. Knight, belirsizlik taşıyıcıları olarak girişimcilere odaklandı ve finansal piyasalardaki risk primlerinden sorumlu olduklarına inandı . Kirzner, girişimciliği keşfe yol açan bir süreç olarak düşündü.

Girişimciler Ekonomiyi Etkiliyor

Ekonomist-konuşmada, bir girişimci kapitalist bir ekonomide koordine edici bir ajan olarak hareket eder . Bu koordinasyon, kaynakların yeni potansiyel kâr fırsatlarına yönlendirilmesi şeklini alır. Girişimci, somut ve maddi olmayan çeşitli kaynakları sermaye oluşumunu teşvik ederek hareket ettirir.

Belirsizlikle dolu bir pazarda, karar verirken veya riski üstlendiğinden belirsizliğin giderilmesine gerçekten yardımcı olabilecek girişimcidir. Kapitalizmin dinamik bir kâr ve zarar sistemi olduğu ölçüde, girişimciler verimli bir keşif yapar ve bilgiyi sürekli olarak ortaya koyar. Kurulan firmalar girişimcilerin artan rekabet ve zorluklarıyla karşı karşıyadır ve bu da onları genellikle araştırma ve geliştirme çabalarına yönlendirir. Teknik ekonomik terimlerle, girişimci istikrarlı devlet dengesine doğru seyri bozar .

Girişimciler Ekonomilere Yardım Ediyor

Girişimciliği beslemek, ekonomi ve toplum üzerinde çeşitli şekillerde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Yeni başlayanlar için girişimciler yeni işler yaratırlar. İstihdamla sonuçlanan mal ve hizmetleri icat ederler ve genellikle daha fazla gelişmeye neden olan bir dalgalanma etkisi yaratırlar. Örneğin, 1990’larda Hindistan’da birkaç bilgi teknolojisi şirketi başladıktan sonra, çağrı merkezi operasyonları ve donanım sağlayıcıları gibi ilişkili endüstrilerdeki işletmeler de gelişmeye başladı ve destek hizmetleri ve ürünler sunmaya başladı.

Girişimciler gayri safi milli gelire katkıda bulunur . Mevcut işletmeler pazarlarıyla sınırlı kalabilir ve sonunda gelir tavanına çarpabilir. Ancak yeni ürünler veya teknolojiler yeni pazarlar ve yeni zenginlik yaratır. Artan istihdam ve daha yüksek kazanç, bir ülkenin vergi tabanına katkıda bulunarak, kamu projelerine daha fazla devlet harcaması sağlar.

Girişimciler sosyal değişim yaratır. Geleneği, mevcut yöntemlere ve sistemlere bağımlılığı azaltan, bazen onları eskimiş hale getiren benzersiz buluşlarla kırıyorlar. Örneğin akıllı telefonlar ve uygulamaları, dünya çapında çalışma ve oyunlarda devrim yarattı.

Girişimciler topluluk projelerine yatırım yaparlar ve yardım kuruluşlarına ve diğer kar amacı gütmeyen kuruluşlara yardımcı olurlar. Örneğin Bill Gates , zengin servetini eğitim ve halk sağlığı girişimleri için kullandı.

Girişimcilik Ekosistemleri

Serbest meslek sahipliğinin yüksek seviyelerde ekonomik kalkınmayı durdurabileceğini gösteren araştırmalar vardır: Girişimcilik, gerektiği gibi düzenlenmezse, haksız piyasa uygulamalarına ve yolsuzluğa yol açabilir ve çok fazla girişimci toplumda gelir eşitsizlikleri yaratabilir. Genel olarak, girişimcilik inovasyon ve ekonomik büyümenin kritik itici gücüdür. Bu nedenle, girişimciliği teşvik etmek, dünyadaki birçok yerel ve ulusal hükümetin ekonomik büyüme stratejilerinin önemli bir parçasıdır.

Bu amaçla, hükümetler genellikle girişimcilerin kendilerini, devlet destekli yardım programlarını ve risk sermayecilerini içerebilecek girişimcilik ekosistemlerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca girişimciler dernekleri, iş geliştirme merkezleri ve eğitim programları gibi hükümet dışı kuruluşları da içerebilir.

Örneğin, Kaliforniya’nın Silikon Vadisi genellikle iyi işleyen bir girişimcilik ekosistemine örnek olarak gösterilmektedir. Bölge, iyi gelişmiş bir risk sermayesi tabanına, özellikle teknik alanlarda geniş bir iyi eğitimli yetenek havuzuna ve yeni girişimleri teşvik eden ve girişimcilere bilgi ve destek sağlayan çok çeşitli hükümet ve hükümet dışı programlara sahiptir.

Girişimci Olmak

Profesyonel dans ayakkabılarını emekli olduktan sonra Judi Sheppard Missett, ekstra para kazanmak için sivillere bir dans dersi verdi. Ancak kısa süre sonra stüdyosuna gelen kadınların, kesin adımları öğrenmek ve kilo almaktan daha az ilgilendiklerini öğrendi. Sheppard Missett daha sonra rutinlerini kitlelere öğretmek için eğitmenler yetiştirdi ve Jazzercise doğdu. Bunu bir franchise anlaşması izledi. Bugün, şirketin dünya çapında 8.900’den fazla lokasyonu var.

Bir dondurma yapım yazışmasının ardından, Jerry Greenfield ve Ben Cohen, 8.000 $ tasarrufla 4.000 $ kredi verdiler, bir Burlington, Vt., Benzin istasyonu kiraladılar ve yerel pazar için benzersiz aromalı dondurma oluşturmak için ekipman satın aldılar. Yirmi yıl sonra, Ben & Jerry’nin milyonlarca yıllık geliri var.

“Kendi kendine yapılan erkek” (ya da kadın) Amerikan toplumunda her zaman popüler bir isim olmasına rağmen, girişimcilik son birkaç on yılda büyük ölçüde romantikleşti. 21. yüzyılda, her ikisi de kurucularını çılgınca zenginleştiren Alfabe, fka Google ( GOOG) ve Facebook ( FB) gibi İnternet şirketleri örneği, girişimci olma fikrine bayılıyor.

Sıklıkla takip edilmesi gereken tanımlanmış bir yolun olduğu geleneksel mesleklerden farklı olarak, girişimciliğe giden yol çoğu kişiye gizem vermektedir. Bir girişimci için işe yarayan, bir sonraki girişimci için işe yaramayabilir ya da tam tersi olabilir. Bununla birlikte, başarılı girişimcilerin hepsinin olmasa da çoğunun izlediği beş genel adım vardır:

1. Finansal İstikrarı Sağlama

Bu ilk adım katı bir gereklilik değildir, ancak kesinlikle tavsiye edilir. Girişimciler finansal olarak daha az dururken başarılı işler inşa ederken (Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’i bir üniversite öğrencisi olarak düşünün), yeterli bir nakit arzı ile başlamak ve sürekli finansman sağlamak, sadece girişimci bir girişimciye yardımcı olabilir, kişisel pistini artırabilir ve hızlı para kazanma konusunda endişelenmek yerine, başarılı bir iş kurma konusunda daha fazla zaman tanıyın.

2. Farklı Bir Beceri Seti Oluşturun

Bir kişi güçlü bir finansmana sahip olduğunda, çeşitli beceriler oluşturmak ve daha sonra bu becerileri gerçek dünyada uygulamak önemlidir. İkinci adımın güzelliği, birinci adımla eşzamanlı olarak yapılabilmesidir.

Bir beceri seti oluşturmak, gerçek dünya ortamlarındaki yeni görevleri öğrenmek ve denemekle elde edilebilir. Örneğin, istekli bir girişimcinin finans konusunda bir geçmişi varsa, başarılı olmak için gerekli olan yumuşak becerileri öğrenmek için mevcut şirketinde bir satış rolüne geçebilir. Farklı bir beceri seti inşa edildiğinde, bir girişimciye zor durumların kaçınılmazlığıyla karşı karşıya kaldığında güvenebileceği bir araç seti verir.

3. Birden Fazla Kanalda İçerik Tüketin

Farklı bir beceri seti oluşturmak kadar önemli, farklı bir içerik dizisini tüketme ihtiyacı da aynı şekilde. Bu içerik podcast, kitap, makale veya ders şeklinde olabilir. Önemli olan, kanal ne olursa olsun, içeriğin kapsamı bakımından çeşitlendirilmesi gerektiğidir. İstekli bir girişimci her zaman etrafındaki dünyayı tanımalıdır, böylece endüstrilere yeni bir bakış açısıyla bakabilir ve ona belirli bir sektör etrafında bir iş kurma yeteneği kazandırır .

4. Çözülecek Bir Sorunu Belirleyin

Birden fazla kanalda içerik tüketimi yoluyla, hevesli bir girişimci çözülecek çeşitli sorunları tespit edebilir. Bir işletme özverisi, bir şirketin ürün veya hizmetinin, başka bir işletme veya tüketici grubu için belirli bir acı noktasını çözmesi gerektiğini belirtir. Bir problemin tanımlanması yoluyla, hevesli bir girişimci bu problemi çözmek için bir iş kurabilir.

Üçüncü ve dördüncü adımları birleştirmek önemlidir, böylece çeşitli endüstrilere yabancı olarak bakarak çözülecek bir problemi tanımlamak mümkündür. Bu genellikle hevesli bir girişimciye başkalarının göremeyeceği bir problem görme yeteneği sağlar.

5. Bu Sorunu Çöz

Başarılı girişimler diğer şirketler veya kamu için belirli bir acıyı çözer. Bu, “probleme değer katmak” olarak bilinir. Bir girişimci sadece belirli bir soruna veya acı noktasına değer katarak başarılı olur.

Örneğin, bir dişhekimi randevusu alma sürecini hastalar için karmaşık hale getirdiğinizi ve dişhekimlerinin sonuç olarak müşteri kaybettiğini varsayalım. Değer, randevu almayı kolaylaştıran bir çevrimiçi randevu sistemi oluşturmak olabilir.

Eyleme Tutku

Girişimci başarı öykülerinin ortak noktası nedir? Her zaman doğal olarak tutkulu oldukları şeylere dalan çalışkan insanları içerirler.

Atasözüne güvenmek, “ücretsiz olarak yapacağınız iş için ödeme almanın bir yolunu bulmak”, tutku muhtemelen işletme sahiplerinin sahip olması gereken en önemli bileşen ve her yönüyle yardımcı oluyor. Kendi patronunuz olma ve bir servette yanılma olasılığı girişimci hayalperestler için çekici olsa da, kişinin kendi shingle’ını asmanın olası dezavantajı büyüktür. Gelir garanti edilmez, işveren sponsorluğunun sağladığı avantajlar yanınızdadır ve işiniz para kaybettiğinde, kişisel varlıklarınız sadece şirketin en alt satırında değil, isabet alabilir. Ancak, birkaç denenmiş ve gerçek ilkeye bağlı kalmak, riski yaymak için uzun bir yol kat edebilir.

Ellerini Kirletmek

Başlarken, satışları ve diğer müşteri etkileşimlerini mümkün olduğunca kişisel olarak ele almak önemlidir. Doğrudan müşteri iletişimi, hedef pazarın neyi sevdiği ve neyi daha iyi yapabileceğiniz konusunda dürüst geri bildirim almanın en açık yoludur. Tek müşteri arayüzü olmak her zaman pratik değilse, girişimciler çalışanları elbette müşteri yorumlarını davet edecek şekilde eğitmelidir. Bu, müşterilerin kendilerini güçlendirilmiş hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda daha mutlu müşterilerin işletmeleri başkalarına tavsiye etme olasılığı daha yüksektir.

Kişisel olarak telefonlara cevap vermek, ev tabanlı girişimcilerin daha büyük rakipleri üzerinde sahip oldukları en önemli rekabet avantajlarından biridir. Müşterilerin otomatik yanıtlar ve dokunma tonu menüleri ile hayal kırıklığına uğradığı, insan sesi duyan ve yeni müşterileri ikna etmenin ve mevcut müşterileri takdir etmenin kesin bir yoludur. Tüm işletmelerin% ‘si tekrarlayan müşterilerden üretilir.

Paradoksal olarak, müşteriler yüksek dokunuşlu telefon erişimine değer verirken, aynı zamanda son derece parlak bir web sitesi beklerler. İşletmeniz yüksek teknolojili bir sektörde olmasa bile, girişimciler mesajlarını iletebilmek için internet teknolojisinden yararlanmalıdır. Yeni bir garaj tabanlı işletme kurulmuş 100 milyon dolarlık bir şirketten daha üstün bir web sitesine sahip olabilir. Sadece listelenen telefon numarasının diğer ucunda canlı bir insan olduğundan emin olun.

Kursun Ne Zaman Değiştirileceğini Bilmek

Birkaç başarılı işletme sahibi, mükemmel formülleri kapıdan dışarı çıkarır. Aksine: fikirler zamanla değişmelidir. İster menü tasarımında değişiklik yapın, ister menüdeki yiyecek öğelerini değiştirin, mükemmel tatlı noktayı bulmak deneme yanılma gerektirir.

Eski Starbucks Başkanı ve CEO’su Howard Schultz, başlangıçta mağaza hoparlörleri üzerinden İtalyan opera müziği çalmanın, kopyalamaya çalıştığı İtalyan kahvehane deneyimini vurgulayacağını düşündü. Ancak müşteriler işleri farklı gördüler ve espressosu ile arias sevmiyorlardı. Sonuç olarak, Schultz operayı harekete geçirdi ve onun yerine rahat sandalyeler getirdi.

Kurnaz Para Yönetimi

Başarılı bir yeni işin kalbi olan girişim, sabit nakit akışının can damlasını yener – envanter satın almak, kira ödemek, ekipmanı korumak ve işi tanıtmak için gereklidir. Siyahta kalmanın anahtarı gelirin giderlere karşı sıkı bir defter tutmasıdır. Ve çoğu yeni işletme ilk yıl içinde kar elde etmediğinden, bu ihtimal için bir kenara para koyarak girişimciler fon yetersizliği riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla ilgili olarak, kişisel ve iş maliyetlerini ayrı tutmak ve günlük yaşam maliyetlerini karşılamak için asla iş fonlarına dalmamak gerekir.

Tabii ki, özellikle yatırımcıların dahil olduğu yerlerde, temelleri karşılamanıza izin veren, ancak çok daha fazlasını yapmanıza izin vermeyen gerçekçi bir maaş ödemek önemlidir. Tabii ki, bu tür fedakarlıklar, daha düşük yaşam standartlarına uyum sağlaması ve riskli aile varlıkları konusunda endişeye katlanması gerekebilecek sevdiklerinizle ilişkileri zorlayabilir. Bu nedenle girişimciler bu sorunları vaktinden önce iletmeli ve sevdiklerinin önemli bir kısmını maneviyatta bulundurmalarını sağlamalıdır.

Girişimciler için Sorular

“Kendi patronunuz olmak” için girişimcilik kariyerine başlamak heyecan vericidir. Ancak tüm araştırmalarınızla birlikte, kendiniz ve durumunuz hakkında ödevinizi yaptığınızdan emin olun.

Kendinize Sormanız Gereken Birkaç Soru:

  • Dünyayı kendi şartlarımla ele geçirmenin kişiliği, mizacı ve zihniyeti var mı?
  • Tüm zamanımı girişimime ayırmak için gerekli ortam ve kaynaklara sahip miyim?
  • Girişimim işe yaramazsa açıkça tanımlanmış bir zaman çizelgesine sahip bir çıkış planım var mı?
  • Bir sonraki “x” ay sayısı için somut bir planım var mı yoksa aile, mali veya diğer taahhütler nedeniyle yarı yolda zorlanıyor muyum? Bu zorluklar için bir azaltma planım var mı?
  • Gerektiğinde yardım ve tavsiye almak için gerekli ağım var mı?
  • Uzmanlıklarından öğrenmek için deneyimli danışmanlarla köprüler belirledim ve kurdum mu?
  • Dış etkenlere bağımlılıklar da dahil olmak üzere eksiksiz bir risk değerlendirmesinin kaba taslağını hazırladım mı?
  • Teklifimin potansiyelini ve mevcut pazarda nasıl olacağını nasıl değerlendirdim?
  • Teklifim pazardaki mevcut bir ürünün yerini alacaksa, rakiplerim nasıl tepki verecek?
  • Teklifimi güvende tutmak için patent almak mantıklı olacak mı? Bu kadar bekleyecek kapasiteye sahip miyim?
  • İlk aşama için hedef müşteri tabanımı belirledim mi? Daha büyük pazarlar için hazır ölçeklenebilirlik planlarım var mı?
  • Satış ve dağıtım kanallarını belirledim mi?

Dış Etkenleri İnceleyen Sorular:

  • Girişimcilik girişimim yerel düzenlemelere ve yasalara uygun mu? Yerel olarak mümkün değilse, başka bir bölgeye yerleşebilir miyim ve değiştirebilir miyim?
  • İlgili yetkililerden gerekli lisans veya izinleri almak ne kadar sürer? Bu kadar uzun süre hayatta kalabilir miyim?
  • Gerekli kaynakları ve vasıflı çalışanları elde etme konusunda bir planım var mı ve bunun için maliyet açısından dikkat ettim mi?
  • İlk prototipi pazara sunmak veya hizmetlerin faaliyete geçmesi için belirsiz zaman çizelgeleri nelerdir?
  • Birincil müşterilerim kimler?
  • Bunu büyütmek için yaklaşmam gerekebilecek fon kaynakları kimler? Girişimim potansiyel paydaşları ikna edecek kadar iyi mi?
  • Hangi teknik altyapıya ihtiyacım var?
  • İş kurulduktan sonra, kaynakları alıp bir sonraki seviyeye taşımak için yeterli kaynağım olacak mı? Diğer büyük firmalar modelimi kopyalayıp operasyonumu öldürecek mi?

Kaynak https://www.investopedia.com/terms/e/entrepreneur.asp

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2023 KariyerNASIL - WordPress Theme by WPEnjoy