İş Başvurusundan Red Cevabı Almanızın Sebepleri

İşiniz yokken çalışacak bir iş aramak en zor şeylerden biridir.  Bir çok işe aynı anda hatta yüzlercesine başvurabilir ve herhangi bir cevap alamadığınız durumlar olabilir. Eğer şanslıysanız bir ret mektubu ya da işe kabul edilmediğinize dair bir e-mail alabilirsiniz. Eğer bir işiniz yok ise herhangi bir başvurudan cevap alamamak daha da kötüdür. Bazı durumlarda mülakatlar çok güzel geçebilir ve siz tam işi aldığınızı düşünürken red cevabı da alabilirsiniz.

Eğer başvurunuzdan red cevabı aldıysanız işvereninize neden reddedildiğinizi sorabilirsiniz. Bununla birlikte bir çok işveren daha nitelikli adaylar bulduğunu söyleyecektir. Bu moralinizi bozmamalıdır.

Bir iş başvurusundan red cevabı almanızın 10 nedeni

İş Başvurusundan Red Cevabı Almanızın Sebepleri

1- İş için yeterli nitelikte misiniz? Nitelikleriniz ve deneyimleriniz bu iş işin yeterli mi ? Rekabetçi  bir iş piyasasında işin gereklerine sahip ya da çok yakın olan adaylar kabul edilecektir.

2- Başvurunuz tam mıydı? İş başvurusu için gereken tüm belgeleri sağladınız mı?

3- Başvurunuzda bir hata var mıydı?  Başvurunuzda listelenen niteliklerin hepsi doğru muydu? Doğru maaş bilgilerini mi verdiniz? Başvurunuzda olması gereken bir bilgiyi eksik mi verdiniz? Bazı iş görüşmelerinde iş verenler başvurunuzda bulunan bilgileri görüşme öncesinde doğrularlar. Başvurunuzda doğru ve tam bilgileri sağlamak iş başvurunuzda en önemli konulardan biridir.

4- Hedeflediğiniz iş öz geçmişiniz için uygun mu? Öz geçmişinizde bulunan bilgiler ve nitelikler başvurduğunuz iş ile ilgili mi? Önceki işinizde staj, akademik proje ya da gönüllü çalışmalarınız başvurduğunuz iş ile ilgili mi?

5- Öz geçmişiniz yeterince düzenli mi, başvurduğunuz iş ile ilgili bilgiler öz geçmişiniz de yeterince belirtilmiş mi?

6- Öz geçmişinizin kapağında başvurduğunuz iş ile ilgili hedeflerinizi anlatan bir mektup yazdınız mı? İşin yapılması için gereken bilgi, beceri ve deneyime sahip olduğunuzu açıkça belirttiniz mi?

7- Öz geçmişiniz kapağında yazmış olduğunuz mektup gerekenden uzun ve yorucu mu oldu? İdeal olan bu mektubun 3-5 paragraf arasında olması ve her paragrafın 8-10 satırdan uzun olmamasıdır. Ayrıca paragraflar arasında yeterince boşluk bırakılmalıdır.

8- Başvurunuzda istenilen belgelerin hepsi hatasız ve iyi şekilde mi hazırlandı? Öz geçmişini iş başvurusunda önce başkalarına onaylatarak hata kontrolü yaptırdın mı?

9- Senin gibi iş için uygun kişilerin kolayca bulunabilmesi için kariyer bölümlerine yeterince bilgi ekledin mi?

10- Referansların ne durumda? Öz geçmişinde belirtmiş olduğun referanslar mülakat öncesinde büyük ihtimalle kontrol edilecektir. Bu yüzden başvurun ile ilgili iyi ve doğru bilgiler verebilecek referanslar seçmek önemlidir.

Bir mülakat sonrası red cevabı almış olmanızın 10 nedeni

Bazen mülakatlar yanlış sonlanır. İş görüşmesinde hata yapmak size pahalıya mal olabilir. Mülakat çok iyi geçse bile sizin yerinize başkalarını da alabilirler. Burada mülakattan sonra işe kabul edilmemenizin nedenlerini bulabilirsiniz.

1- Uygun şekilde mi giyindiniz? İlk izlenim çok önemlidir bu yüzden iş görüşmesine uygun kıyafet ile gitmemek size pahalıya mal olabilir.

2- İş görüşmesine tama zamanında gidip kibar şekilde davrandınız mı? Görüşmeye geç gitmeniz ya da görüşme esnasında kaba davranmanız iş kabul edilmemenize neden olabilir. Kapıdan içeri girmeden önce iş görüşmesiyle ilgili görgü kurallarını bildiğinizden emin olun.

3- Mülakat boyunca yeterince istekli miydiniz? İş verenler genellikle işini seven, istekli kişilerin çalıştırılmasını diğer kişiler için de motive edici bulduklarından dolayı istekli görünmek önemlidir.

4- İşvereni yeterince araştırdınız mı? Başvurduğunuz kurum ve işin nitelikleri konusunda yeterli bilgiye sahip misiniz? İş verenler ödevinize yeterince çalışmanızı beklerler.

5- Görüşme için hazırlıklı mıydın? Sorulacak bütün sorular için yeterince hazır mıydın? Görüşme esnasında sorulacak bir soru listesi var mıydı?

6- Başvurduğunuz iş niteliklerine uygun olduğunuzu belirten 6-9 arası özelliğinizi örneklerle destekleyecek şekilde belirttiniz mi?

7- Görüşme esnasında mülakatı yapan kişi ile olan iletişiminiz pozitif miydi?

8- Kendini beğenmiş ya da kendine aşırı güvenen bir hava mı oluşturdun?

9- Görüşme  sonunda tarama sürecine devam etmek istediğini açıkça belirttin mi?

10- Görüşme sonunda iş ile aranda mükemmel bir uyum olduğunu ve görüşmeden memnun kaldığını belirten bir mail ya da mektup gönderdin mi?

Reddedilme normaldir

İşi almak için elinizden gelen her şeyi yaptığınızı ve hala bir işinizin olmadığını unutmayın. Mümkün olan en iyi şekilde kendinizi sunmanız ve sizden daha iyi bir aday tarafından yenilmeniz son derece normaldir. Eğer başvurduğunuz iş ile ilgili aranızda mükemmel uyum tespit ettiyseniz ve elinizden geleni yaptıysanız benzer iş başvurularına da daha etkili bir şekilde hazırlanıp gitmelisiniz.

Aslında reddedilme uzun vadede sizin için iyi bile olabilir. Sizin iş için en uygun aday olmamanız belki de işin sizin için uygun olmadığı anlamına da gelebilir. Bunun için işi alamamanıza neden olan hatalar için pişmanlık duyarak zaman kaybetmek yerine hemen bir sonraki fırsatı değerlendirin. Er ya da geç tercih edilen aday olacaksınız.

Kaynak: 1 (Erişim: )

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2023 KariyerNASIL - WordPress Theme by WPEnjoy