Siz de artık herhangi bir yerde sabit maaşlı çalışan olmaktan sıkıldıysanız bir girişimcilik örneği sergileyerek kendi işinizin sahibi olabilirsiniz. Dünyanın hemen hemen her yerinde belli dönemlerde ekonomik sorunlar yaşansa da kendi işini kurup başaran insan sayısı azımsanmayacak derecedir. Her geçen sene yeni iş fikirleri ortaya çıkmakta ve bu teknoloji ile birlikte şekillenmektedir. Bu içerikte adım adım neler yapmanız gerektiği anlatılacaktır.
Neden Kendi İşinizi Kurmak İstiyorsunuz?
Son dönemlerde sürekli kariyer sitelerinde gezinerek iş aramakta ve çeşitli beğendiğiniz iş ilanlarına iş başvurusu yapmakta olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada iş kurmak fikri kafanızda canlanmaya başlayabilir.
İş hayatınızın kontrolünü elinize almak korkutucu gözükse bile hiçbir şey yapmamak daha kötüdür. Bununla birlikte elinizdeki seçenekler tükendiği için bir iş kurmanız pek de hoş olmaz. Eğer gerçekten içinizden geldiği şekilde kendi hayallerinizi gerçekleştirmek için bir iş kurun, işte o zaman kimse sizi tutamaz.
Mutlaka okuyun: Kendi İşini Kurmak İsteyenler İçin 50 İşaret
2- İşletme tipine karar verin
Tekerleği yeniden bulmanıza gerek yok. En iyi iş fikri belki de daha önceden denediğiniz ve kendi bulduğunuz çözümlerdir. Örneğin girişimci Tory Johnson kadınlar için dünyanın en büyük kariyer fuarını organize ediyor. Johnson 12 sene önce de düzenlenen pek çok kariyer fuarı olduğunu ve günümüzde hala da devam ettiğini söylüyor. Ancak Johnson 12 sene önce fırsatları kendi lehine çevirerek kadınlara odaklandı ve başarılı bir işletme yarattı. Kendi deneyimlerine dayanan çözümlerini küçük işletme sahiplerine ve küçük işletme açmayı düşünen kişilere anlatıyor. İşletmelerini nasıl açacakları ve büyütecekleri konusunda onlara yardım ediyor. Etrafınıza bir bakın, pek çok tekrar eden fikir göreceksiniz. İnsanlar tatlı alıyor, hepimiz saçlarımızı kestiriyoruz, herkes belli türdeki takılardan hoşlanıyor, belli zamanlarda hepimizin bozulan muslukları tamir etmesi için bir tesisatçıya ihtiyacı oluyor. Sizinle bu yarışta olabilecek pek çok başarılı rakibiniz olacaktır. Kendi modelinizi çok iyi uygulamak zorundasınız. Bu nedenle kendi fikrinizi şekillendirin. Unutmayın ki hizmet işletmesi ( kendi uzmanlığınıza dayanan ) açmak her zaman ürün işletmesi açmaktan daha ekonomiktir. Ürünlerin olduğu işletmelerde maddi varlıklar satmanız gerekir ki bu da maliyetli olacaktır.
Mutlaka okuyun: Gerçekte Ne İş Yapmak İstediğinizi Anlamanıza Yardımcı Olacak 7 Öneri
3- Basit bir iş planı hazırlayın
İşletme açmayı planlayan girişimcilerin çoğu uzun ve detaylı iş planları yazmak için kendilerini zorluyorlar. Planlarını mükemmel bir şekilde hazırlayana kadar işletmelerini açmıyorlar. Neler sunduğunuzu, hedef kitlenizin kimler olduğunu, ne kadar harcama yapmanız gerektiğini ve bütün bunları gerçekleştirmek için neler yapmanız gerektiğini gösteren bir sayfalık bir plan hazırlayın. Bu akışkan bir süreçtir ve bir kere bu işe başladıktan sonra zamanla değişiklikler olacaktır. Bu nedenle başlangıçta planınızı basit tutun.
Mutlaka okuyun: 10 Adımda Milyar Dolarlık Bir İş Planı Hazırlamak
4- Hedef kitlenizi şekillendirin
En iyi şekilde hangi hedef kitleye odaklanabilecekseniz ona karar verin. Eğer bir cilt kremi satacaksanız sizden alışveriş yapanlara sakın “ bütün kadınlar için uygundur” veya “bütün cilt tiplerine uygundur” gibi ifadeler kullanmayın. Hedeflediğiniz kitle aylık olarak cilt bakımı için dermatologlara gidenler mi yoksa eczanelerde bulduğu bütün ürünleri alanlar mı? Müşterilerinizin kimlerden oluşacağına ürünlerinizin içeriği, süreci, ambalajı ve fiyatı karar verecektir. Net olun: restoranlara muhasebe hizmeti sağlayacağım; kişisel yayın yapan yazarlara sosyal medya kampanyaları hazırlayacağım gibi. Hedef kitleniz konusunda ne kadar iyi nokta atışı yaparsanız pazarlama çabalarınızı gerçekleştirme konusunda da o kadar başarılı olursunuz.
Mutlaka okuyun: Niş Pazarınızı Belirlemede Atılacak 7 Adım
5- Fiyatlarınıza ince ayar çekin
Fiyatlarınız sadece masraflarınızı karşılamasın aynı zamanda işletmenizin karını da oluştursun. Zamanınızı ve yeteneğinizi küçümsemeyin; yapılan en klasik hatalardan biridir. Seçeneklerden biri baştan sona rakamlarla çalışmaktır: Yıllık ne kadar kazanç elde edebilirsiniz? Bunun aylara ve haftalara bölümü nasıl olacak? Ne kadar ürün satmalısınız veya bu rakamlara ulaşmak için kaç tane müşteriye ihtiyacınız var? Bütün bu maliyetlerin hizmetlerin veya ürünlerin teslimatıyla ilişkisi ne? Bu hesaplamaların hiçbiri süslü çizelgeleri veya gelişmiş muhasebe yeteneği gerektirmez. Bu rakamlar çerçevesinde planlamanızı yapın. Bu sayede gerçekçi bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Aylık olarak rakamlarınızı tekrar tekrar gözden geçirin.
Mutlaka okuyun: Doğru Fiyatlandırma Nasıl Yapılır?
6- Başlangıç sermayesini nasıl bulacaksınız?
Satışlara başlayana kadar maliyetleri aşağıda tutmak zorundasınız. Yaratıcı olun: tam kadro elemanlar almayı unutun. Arkadaşlarınızdan ve stajyerlerden yardım alın.
Kişisel birikimleriniz kullanmak bir seçenek değilse veya daha yaratıcı finansal seçeneklere ihtiyacınız varsa bu seçeneklerden bir tanesi hızla büyüyen kitlesel finansmandır. Yani projeyi halka açıklıyorsunuz ve projenizi beğenip size güvenenler bu projeyi gerçekleştirebilmeniz için size bağışta bulunuyor.
Mutlaka okuyun: Dışarıdan Yatırım Almadan Milyar Dolarlık Bir Şirket Kurmak
7- Dışarı çıkın ve müşteri bulun
İşte olay burada başlıyor. Müşteri yoksa hiçbir şeyin anlamı olmaz. Zamanınızın ve çabanızın çoğunu satışlara odaklamalısınız. İlgili kişileri etkileyecek akıllıca bir pazarlama planınız olsun. Bu insanları müşteriniz haline getirmeniz bir numaralı önceliğiniz olsun. Nasıl başlayacağınız konusunda endişelenmeyin. Hemen başlayın. Peşinden gideceğiniz olası 50 müşterinin listesini yapın. Hedef kitlenizle direk temas kurabileceğiniz ciddi bir sosyal medya görünürlüğü yaratın.
İşletmenizin ne kadar muhteşem olacağına dair hayaller kurmanız iyi bir şey ancak bunu yapmak bazen fazla duygusal yaklaşmanıza sebep olabilir. Bu durum tamamen gözünüzü dört açıp çok çalışmakla ilgilidir. Uyguladığınız kararlar ve gerçekleştirdiğiniz hareketler… Bütün bunlar nereye gitmek istediğinizle ilgilidir.
Mutlaka okuyun: 8 Adımda İlk Müşteri Nasıl Bulunur?
Kendi işini kurmak isteyenlere farklı iş seçenekleri
1 – En Karlı İşler
2 – Yeni İş Fikirleri
3 – Bayilik veren firmalar
4- 100’lerce İşletme Fikri
Şimdiden bol kazançlar! Sevgi ve para ile kalın.