Sizin de hayalinizdeki, heyecan verici meslek market açmak ise bu durumda öncesinde bazı noktalara dikkat etmeniz faydalı olacaktır. Market sahibi olmak isteyen girişimciler özellikle kendi işini kurma aşamasından oldukça fazla çalışmakta ama zamanı gelince de bu çalışmanın karşılığını fazlasıyla alabilmektedir. Marketçilik en yalın haliyle kişilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak olarak düşünülebilir.
Market açmak ve bu açtığınız marketin iyi bir şekilde çalışmasını sürdürebilmek için iyi bir iş planına ihtiyaç duyacaksınız. Market işi yapmak isteyen kişiler iş planının yanında hangi malzemelerin gerekli olduğu, devlet kademelerinden ne gibi izinler almanız gerektiğini, işletmenin yeri size ait değilse kira sözleşmesinin nasıl hazırlanacağını ve karşınıza çıkabilecek diğerl giderleri karşılayabilmek için ne gibi bir bütçeye ihtiyacınız olacağını belirlemeniz oldukça önemlidir. Bu içerikte bir süpermarket ya da mini market açmak değil normal bir market açmak anlatılacaktır.
Market Nasıl Açılır?

1. Bayilik Almak mı Kendi İşini Kurmak mı?
İlk olarak cevap bulmanız gereken şey bir market açmak istiyorum yoksa eğer bayilik veriyorsa A101, Bim, Migros, Ekomini, Seç gibi market zincirlerinin parçası mı olmak istiyorum mu diyorsunuz? Elbette burada yapacağınız seçimlerin kendi içinde avantaj ve dezavantajları olacaktır.
Herhangi bir bayilik almak yerine kendi işinizin sahibi olursanız kontol sizde olmuş olur. Bu durumda tabiki üzerinize binecek iş yükü de fazlalaşır. İşletme için neler alınacağı, yapılacaksa ne gibi kampanyalar yapılacağı gibi tüm şeylerin karar mercisi siz olursunuz. Diğer bir açıdan da finansal ve idari süreçler konusunda da tek başınasınızdır. Bunlar kaldıramayacağınız boyutta şeylerse yanınıza bir ortak alma fikri de düşünülebilir.
Gıda zinrilerinden birinde bayilik alındığında size düşecek iş yükü azalmış olur. Çünkü zaten bu firma reklamını vs. yapmakta bu da işleri kolaylaştırmaktadır. Ancak bu senaryoda da satacağınız ürüne, ürünün hangi seviyelerde satılmasına gerektiğine kimden bayilik alıyorsanız o firma karar mercisi olacaktır. Bayilik alındığında karın belli bir kısma ana firmaya verilir. Karar verme aşamasında bunların bayilik alıp almama konusunda olumlu ve olumsuz noktalar enine boyuna düşünülüp karar verilmelidir.

2. Konum seçimini doğru şekilde yapın.
Market konusunda henüz doyum noktasına ulaşmamış bir mevki bulmak rekabet açısından daha kolay bir pazara girmenizi sağlayacaktır. Seçeceğiniz bölgedeki pazar analizinin iyi bir biçimde yapılması daha hızlı ayağa kalkmanızı sağlayacaktır. Örneğin herhangi bir büyük marketin önündeki park alanı gereğinden fazla arabayla dolu ve insanlar yer bulabilmek için birbiriyle kavga edercesine tartışma içine girmişse bu alanı daha geniş bir market açmak için yeterli bir sebeptir. Yine buradan tersi yönde de bir çıkarım yapılması söz konusu olabilir. Daha küçük çaplı bir market açmak için ise o bölgedeki A-101, Migros, Bim, Şok gibi marketlerin sıklığını göz önüne alabilirsiniz.
Marketi açmayı düşündüğünüz konumda yaşayan insanların mali durumları nasıl? Eğer o bölgede yaşayan kesim çoğunlukla zenginse ona göre hitap eden bir market açmalısınız. Marketi açabileceğiniz bölgeler arasında bu şekilde kıyaslamalar yapabilirsiniz. Market konum seçimi için seçenekleri değerlendirirken oraya ulaşımın kolay olup olması, park etme seçeneklerinin fazla olması, güvenlikle alakalı sorunların olup olmaması, işletmenin açılacağı yerin kaç metre kare olduğu gibi faktörlerin üzerinde de durulmalıdır.

3. Gıda Distribütör seçimi
Çalışmak istediğiniz, bölgeye uygun olan Gıda distribütörleri hangileri, müşterilerinize hangi ürünleri sunmak istiyorsunuz bu sorulara yanıt bulmalısınız. Seçeceğiniz ürünlerin farklı markaları da marketinizde satılacaksa bu durumda her iki ürün için de farklı distibütörle anlaşmanız gerekecektir. Bu elbette bir marketteki çeşitliliğin arttırılması adına önemli bir adım olsa da maliyet açısından daha fazla bütçe ayrılması ve daha fazla iş yükü getirmesi gibi durumlara sebep olabilir.
Büyük market açacaksanız çelitlilik fazla olacak ve bu da distibütör sayısı fazla olacağı anlamına gelecektir. Eğer küçük market açacaksanız bu durumda ditribütör sayısının az olması yeterli olacaktır. Yani bir açıdan ne kadar çeşitlilik o kadar çok distribütör demektir.

4. Toptancı Seçimi
Anlaşacağınız gıda totancıları güvenilir ve rahat çalışılabilir şekilde olmalıdır. işlerin aksamaması adına ürünün kalitesi, fiyatı ve nakliye edilmesiyle ilgili sözleşme imzalayarak işinizi garanti altına almalısınız. Mağazanızda insanların alımına sunacağınız ürün kalemleri neler ve bunları hangi toptancılardan temin edebilrsiniz? bu iki konuyu araştırmalı sunulan fiyatları karşılaştırmalı ve çalışma şekillerini öğrenmelisiniz.

5. Çalışacak kişilerin Seçimi
Açacağınız markette güvenebileceğiniz, verilecek işleri aksatmadan yapabilecek çalışkan ve müşterilerle iletişim kurma konusunda iletişim becerileri gelişmiş olan elemanlar bulmak işletmenizi daha iyi bir noktaya taşımak adına önemlidir. Kaç kişiyi markette çalışmak için alacağınız açacağınız marketin büyüklüğüne göre farklılık gösterecektir.
6. Market açılışının planlanması
Marketin açılış günü potansiyel müşterilere marketi tanıtmak, firmanızın diğer firmalardan daha farklı olarak neler sunduğunu göstermek ve müşterilerin neden sizi seçmesi gerektiğini gösterebileceğini en uygun zamandır.
7. Reklam vererek adınızı duyurun
Marketin açılacağı yerdeki radyo yayını yapan kanallara, internet üzerinden yayın yapan web sitelerine, marketi açacağınız şehirdeki yerel televizyonlara ya da gazetelere vereceğiniz reklamla adınızı duyurabilirsiniz. Hatta açılışa özel indirim kampanyaları yapabilir çeşitli yardım kuruluşlarına bağışlarda bulunarak marketinizin adının bir çok yerde geçmesini sağlayabilirsiniz. insanlar bu gibi durumlarda genelde empati yaparak sizden alışveriş yapmayı düşünebilirler.
Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
1. Eğer yeterince büyük bir sermayeniz yoksa bu durumda envanteri sınırlı tutup gelen müşterinin taleplerini gözlemleyip ona göre envanter genişletilmesi çok daha mantıklı olacaktır. Yeterli bütçenizin olmadığı durumda eğer düşük bir kredi notuna sahip değilseniz kredi almayı düşünebilirsiniz. Bir diğer alternatif ise Kosgeb’e başvurup belirtilen şartları yerine getirip KOSGEB devlet desteği almaktır.
2. Müşterinin ürünleri çalması ihtimaline karşı oluşacak durumun üstesinden gelmek için belli planlar yapmalısınız. Markete kamera yerleştirebilir ve bazı noktalara işletmenin kameralar ile izlendiği ibaresini koyabilirsiniz.
3. Sattığınız ürünlerin bazısı muhtemelen kısa sürede bozulacak ürünler olacaktır. Bu ürünlerin bozulma ihtimali göz önüne alınarak kayıp bütçesi hazırlanmalıdır ve gerekiyorsa bozulmasına çok az kalmış ürünler maliyetine yakın fiyatlarla indirimli şekilde satışa sunulmalıdır.
Market Açma Şartları Nelerdir?
1. Belediyeler tarafından belirlenen bu şartlardan ilki minimum 75 metrekare alan olma şartıdır. Yani daha küçük bir alana sahip olanlar o alanda market açamazlar.
2. İşletmenin ürünlerinin bozulmasını ve olduğu hali koruması için derin dondurucu, buzdolabı ve klimanın olması gerekmektedir.
3. Personelin ve varsa bedensel engelli personelin de kullanabileceği biçimde tuvalte, lavabo ve elektrik gitmesi ihtimaline karşılık jeneratör bulunmalıdır.
4. Şarküteri, bakkal ürünleri, manav gibi bölümlerde çalışacak kişilerin ustalık belgesi almış olması gerekmektedir.
5. Marketin satabileceği ürünler için kabaca deniz mahsülleri, itriyat ürünleri züccaciye, çikolata kek vb. bakkal ürünleri vesaire denilebilir.
6. İşyerinizin yerleşim krokisini çizmek için bu alanda teknik bilgiye sahip birini bulmalısınız. Bu krokinin çizilmesi resmi kurumlar açısından önem taşımaktadır. Çünkü başta çizilen krokinin ardından izin alınmadan değişim yapılması söz konusu değildir.
7. Normalde satılan ürünlerin dükkan dışına çıkatırlması yasak, ancak marketlerin çoğu bu yasağı çiğneyerek ürünleri dükkan önüne çıkarmaktadır.
Gerekli Evraklar, Belgeler
1. İşletmenin sahibi olacak kişinin başvuru aşamasında ikametgah senedi ve kimliğinin fotokopisini yanında bulunması gerekmektedir.
2. Şu anki haline yakın çok eski olmayan 2 adet fotoğraf
3. İşletmenin açılacağı yerin tapu fotokopisi, kiralanan bir yerse bu durumda kira mukavelesinin direk kendisi ya da alınamıyorsa noter tasdikli örneği
4. Yapı kullanımına dair izin belgesi
6-Vergi levhası fotokopisi.
7-İlgili Esnaf odası veya Ticaret odası kaydı fotokopisi. (Alanya)
8-Sigorta veya bağ kur belgesi ,yada emeklilik cüzdanı fotokopisi.
9-İşyerinde su abonesi kartlı sayaç takılacak
10-Aynı adrese daha önce verilmiş ççma ruhsatı varsa belediyeye geri iade edilecek.
11-İtfaiyeden yangın önlemi alınmıştır raporu gelecek.
12-Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirimi belgesi fotokopisi.
13-İmza sirküleri,Ticaret Sicil gazetesi fotokopisi (Şirket olması halinde )
14-C.Savcılığından yeni tarihli sabıka kaydı
Not: Bu belgeler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve belediyeden belediyeye farklılık gösterebilmektedir. Kesin belgeler için lüften ilgili belediyeye başvurunuz.
Market açma maliyeti
Marketinizin lokasyonu ve büyüklüğü maliyeti etkileyen faktörlerin başında gelir. Ayrıca ürün çeşitliliği, marketinizde çalıştıracağınız eleman sayısı gibi maliyeti etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu sebeple kesin bir rakam vermek doğru olmaz. Açmak istediğiniz market ile bize detaylı bilgi sunarsanız sizin için sağlıklı bir maliyet çıkarabiliriz. Bunun için yazımıza yorum yapmanız yeterli.
Market açarak kendi işini kurma hayalini gerçekleştirmek isteyenler için daha fazla bilgi sunmaya devam edeceğiz.
Iyi Günler,
250m2 bir market alanı için gerekli olan miktar ne kadardır. Ayrıca Markette olması gereken hangi malzemelere ihtiuaç vardır. Teşekkür ederim.