Ne İş Yapmalıyım Bilmiyorum

Herhangi bir iş yapmadan öncesinde iyi bir karar süreci geçirilmelidir. Para kazanmak için ne iş yapmalıyım sorusundan önce ilk olarak yapmak istediğiniz işin türü hakkında düşünmelisiniz. Çünkü seveceğiniz bir işi yapmak çoğu zaman uzun vadede de olsa sizi başarıya ulaştıracaktır.

Sizin de bildiğiniz gibi iş kurmak isteyen insanlar için bir sürü fırsat vardır. Peki sizin için doğru olanın hangisi olduğuna nasıl karar vereceksiniz? Bu makaledeki özetlenen yaklaşım size yardımcı olacaktır.

1 – Perakende mi toptan mı?

Tedarik zincirinizi nasıl konumlandırmak istiyorsunuz? Perakendeciler malları doğrudan tüketiciye satar ve genellikle küçük miktarlıdır. Toptancılar üreticilerden veya ithalatçılardan büyük miktarlarda mal alırlar ve daha sonra bunları perakendecilere ve diğer distribütörlere satarlar.

2 – Bayilik mi bağımsız işletme mi?

Oturmuş firmaların çoğu bayilik fırsatı sunar. Bayilik alırsanız ana firmanın mallarını ve/veya hizmetlerini belli bir bölge de satma hakkını almış olursunuz. İmtiyaz bedelinin yanında lisans ve ek ücretlerde ödemeniz gerekebilir. Tam olarak ne yapmanız gerektiğini anlatan bayilik anlaşmasının koşullarına uymanız gerekir.

Kendi istekleriniz doğrultusunda bağımsız bir işletme de açabilirsiniz. Bağımsız bir işletme açtığınızda özgür olursunuz ve her şeyin kontrolü sizde olur ki bayilik operasyonlarda bunun tersi bir durum söz konusudur.

3 – Ürün mü hizmet ( veya ikisi birden ) mi?

Diş hekimi, muhasebeci veya emlakçı gibi eğitimli bir profesyonelseniz müşterilerinize bu doğrultuda profesyonel hizmetler sunabilirsiniz. Ancak ürünlerle alakalı fırsatlardan yararlanan bir sürü profesyonel de vardır. Örneğin fotoğrafçıysanız fotoğraf makineleri, kameralar, çerçeveler ve fotoğraf kağıtları satabilirsiniz.

Eğitimli bir profesyonel değilseniz ürün mü yoksa hizmet mi tercihini yaparken becerilerinize ve yapmaktan hoşlandığınız şeylere odaklanmanız gerekir. İnsanlara bir şeyin nasıl yapıldığını anlatırken mi yoksa ihtiyaçları olan bir ürünü sunarken mi mutlu olursunuz?

4 – Fiziki bir yer mi fiziki olmayan bir yer mi?

Ne istediğinizi tam olarak bilirseniz doğru işi de iş fırsatını da kolaylıkla bulabilirsiniz.

Ürün satacağınız bir işe başlayacaksanız perakende dükkanları gibi fiziki bir yere veya e-ticaret siteleri gibi sanal bir yere ihtiyacınız olacaktır. Müşteri tabanını genişletmek isteyen başarılı işletmelerin birçoğunun hem sanal hem fiziki dükkanı vardır. Diğerleri de satış yeri kiralayarak ürünleri pazarlar ve fuarlarda satarlar.

Hizmet satmaya karar verdiyseniz herhangi bir yere ihtiyaç duymayabilirsiniz. Temizlikten peyzaj düzenlemeye kadar farklı hizmetlerin birçoğu müşterilerin evlerinde verilir. Yine de bir işyerine ihtiyacınız varsa fiziki olmak zorunda değildir.

İşletme koçluğu veya sanal asistanlık gibi bazı hizmetler telefon veya internet aracılığıyla verilebilir. Bu tür işlerde müşterileri etkilemek için internet sitesi gibi sanal vitrinler yeterli olur.

Bir diğer seçenek de evininizi kullanmaktır. Seyahat acenteliğinden cateringe kadar birçok işi evinizden idare edebilirsiniz. Ancak evinizden çalışmayı düşünüyorsanız ilgili resmi kurumlarla görüşmeli ve yerine getirmeniz gerekenleri öğrenmelisiniz.

5 – Hangi sektörü seçmeliyim?

İşleri kolaylaştırmak için sadece ilginizi çeken değil aynı zamanda uzman veya deneyimli olduğunuz bir sektör veya konu seçin. Aksi taktirde kendinizi eğitmek için bir sürü para ve zaman harcamanız gerekir.

Ve kazanan iş türü…

Artık ihtiyaçlarınıza uygun iş türünü belirleyebilirsiniz. Diyelim ki perakende, bağımsız, ürün merkezli, fiziki yeri olan bahçıvanlıkla ilgili bir iş yapmaya karar verdiniz. O zaman fidanlık, bahçe malzemeleri satan dükkanlar veya bahçıvanlıkla alakalı ürünlerde uzmanlaşmış diğer işletmeler gibi bir iş kurabilirsiniz.

Farkındaysanız hala bir sürü seçeneğiniz var. Ancak sahip olmak veya yönetmek istediğiniz seçenekleri daraltmanızı tavsiye ederiz.

Seçeneklerinizi daralttıktan sonra bulunduğunuz yerdeki iş fırsatlarını araştırın. Bulunduğunuz bölgede kafanızdakilere uyan bir iş fırsatı yoksa pazar araştırması yapın. Pazar araştırması ilgilendiğiniz sektörle ilgili iş fırsatlarının hangi bölgede olduğunu size gösterecektir.

Bir sonraki adım?

Tabii ki iş planı yazmak. Finansman için başvuru yapacaksanız bankalar iş planınızı görmek isteyecektir. İş planının bir diğer avantajı da zaman ve para harcamadan önce iş fikrinizi test etmenize yardımcı olmasıdır.

Ne İş Yapmalı?

Ne İş Yapsam

Araştırmalar, incelemeler, fikirler hala sizi bir yere götürmüyorsa, ne iş yapmalı sorusu için bu rehbere göz atmanızı öneriyoruz.

Bu zamanda ne iş yapmalı diye düşünüyorsanız eğer harika iş fikirlerine göz atmanız için yönlendirme amacıyla bir rehber hazırladık. Öncelikle “Ne iş yapmalı?” diye düşünme evresinin, bütün girişimcilik hamleleri için büyük önem arz ettiğini ifade etmeliyiz. Zira bu süreçte yapılabilecek bir hata, girişiminizi doğrudan etkileyeceği için karar sürecinde adımlarınızı hızlı atmanızı önermiyoruz. Adımlarınız daima yere sağlam bassın.

Ne iş yapabilirim sorusuna ilk olarak deneyimleriniz ile cevap bulmaya çalışın. Deneyimlerinizi incelerken kendinize sormanız gereken sorular:

  1. Daha önce hangi işleri yaptım?
  2. Hangi işlerde başarılı oldum?
  3. Hangi işlerde başarısız oldum?
  4. Hangi işte neden başarılı – neden başarısız oldum?

Bu soruları küçük bir A4 kağıdına yazarak iyice irdeleyin. Bu süreçte size en önemli olacak yardımcı soru aslında “Hangi işte neden başarılı – neden başarısız oldum?” sorusu olacak. Bu soruya verdiğiniz cevap – cevaplar ile iş hayatınızın ne yönde ilerlemesi gerektiği hakkında önemli bilgiler elde edersiniz.

Ayrıca “ne iş kursam” sorusuna cevap bulabilmek için ikinci önemli süreç ise EĞİTİM bilgilerinizdir. Bazı işleri yapabilmek için tabii ki eğitim sürecinin uygun olması gerekiyor. Örneğin eczacılık okumadıysanız eğer bir eczacı açmak için eczacılık okumuş birine ihtiyacınız olacak ve bu da size ek masraf olarak geri dönecek. Bu nedenle eğer eğitim bilgileriniz ile yapmak istediğiniz iş birbirine uygun değilse, kısa vadede ek masraflar ile karşılaşabilirsiniz. Eğitim bilgilerinizin size sağladıklarını da işiniz için kullanın. Örneğin, Su Ürünleri Mühendisliği okumuş biriyseniz, balıkçılık sektörünü yakından bilme şansınız olabilir. Fikrinizi bu yönde ilerletmek size avantaj sağlayacaktır.

Not: Ünlü bir girişimci olan James Altucher, bu soruya oldukça mantıklı bir yaklaşım ile “önce müşteri bulun” diye cevap veriyor. Altucher’e göre bir işte başarılı olmak için girişimi başlatmadan önce o girişimden ürün veya hizmet alacak müşterileri bulmanın en önemli konu olduğunu ifade ediyor.

Son olarak “ne iş kursam” sürecinde aslında bizce en önemli olan konu SERMAYE düzeyinizdir.

Bugün her bir işi yapabilmek için belirli bir sermayeye ihtiyacımız var. Bazı İnternetten Para Kazanmak işleri dışında hemen hemen sermayesiz para kazanılacak çok az iş fikri bulunuyor. Bu nedenle sermaye düzeyinizi mutlaka ele almanız gerekiyor. Bu süreçte cevaplamanız gereken birkaç soru var:

  1. Bir iş için ne kadar nakit paranız var?
  2. Lazım olduğu takdirde paraya dönüştürebilecek ne kadarlık mala sahipsiniz? (Taşınır – taşınmaz)
  3. Nakit paranız yoksa alabileceğiniz borç miktarı ne kadar?
  4. Nakit paranız yoksa alabileceğiniz kredi miktarı ne kadar?
  5. Bir iş için toplam nakit – borç ve kredi düzeyi olarak ne kadarlık sermaye ortaya koymak istiyorsunuz?

Bu sorularla birlikte bir iş için ortalama ne kadar sermayeniz olduğu ortaya çıkacaktır. Genelleme olarak bir iş için tüm mal varlığınızı ortaya koymanızı asla önermiyoruz. Örneğin 100 bin lira nakitiniz, 200 bin liralık malınız,, 50 bin liralık borç alma düzeyiniz ve 400 bin liralık kredi alma şansınız varsa, maksimum 200 – 250 bin liralık sermaye isteyen işlere odaklanmanızı öneriyoruz.

Veyahut yalnızca 50 bin lira nakitiniz varsa ve yalnızca nakitiniz ile iş yapmak istiyorsanız, 25 bin liralık sermaye isteyen işlere odaklanmanız mantıklı olacak.

Tüm bu işler ışığında sizlere fikirler verecek harika rehberlerimiz var. Hangi işi yapabileceğinizi bilmiyorsanız mutlaka incelemenizi öneriyoruz!

Tüm rehberlere mutlaka göz atmanızı öneriyoruz. Özellikle sermaye düzeyiniz belliyse aşağıdaki rehberlere de göz atarak daha hızlı arama gerçekleştirebilirsiniz. Elbette bir işe yalnızca “karlı” olduğu için girmenizi asla önermiyoruz. En iyi yapabildiğiniz iş, en çok karlı iş olacaktır. Bu nedenle kendinize uygun ve severek yapabileceğiniz işlere yönelmeniz özellikle uzun vadede daha karlı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2023 KariyerNASIL - WordPress Theme by WPEnjoy