“Sosyal Çalışmacı” unvanı ile de bilinen sosyal hizmet uzmanları, sosyal ve kültürel yönden sıkıntı içerisinde olan kişileri bu durumlarından kurtulmak için yardımcı olmakla mükelleflerdir. Sosyal hizmet uzmanları, işlerine olan tutkuları ve yardımseverlikleriyle tanınırlar. Sosyal hizmet uzmanları toplumdaki bireylerin huzur ve refahı için gönüllü olarak meslek edindikleri görevleri kendi uzmanlık alanları ile birleşince ortaya daha güçlü toplum ilişkileri çıkmaktadır. Peki sosyal hizmet uzmanı nasıl olunur, sosyal hizmet uzmanlarının görevleri nelerdir sizler için derledik.
Sosyal Hizmet Uzmanı Olma Şartları
Sosyal hizmet uzmanı olabilmek için öncelikle kişinin kendini tanıması gerekir. Yardımsever, ikna kabiliyeti yüksek, gerektiği durumlarda soğukkanlı davranabilen, karşısındaki kişileri dinleyen ve duygularını anlayabilen kişiler sosyal hizmet uzmanı olmaya yatkın kişilerdir denebilir.

1) Sosyal hizmet uzmanı olabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir,
2) Lise veya dengi bir okuldan mezun olduktan sonra, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı ’ndan (LYS) “Sosyal Hizmetler” lisans programına başvurabilmek için fakülte seçimi “TM-3”, yüksek okul seçimi ise “YGS-5” puanına sahip olmaları gerekmektedir.
3) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Sosyal Hizmetler”lisans programı ile ilgili en az bir yüksek öğretim programını tercih etmek gerekmektedir. Bu yükseköğretim programında öğrenim görmek isteyen adaylar, liselerin Sosyal Bilimler, Edebiyat, Sosyal Bilimler ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat, Genel Kültür, Türkçe-Matematik alanlarından mezunlarsa YGS ve LYS sonuçlarına göre ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işleminde diğer alanlardan mezun olanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedirler.
4) Sosyal hizmet uzmanı olmak için meslek liselerinin; Çocuk Gelişimi, Çocuk gelişimi ve Bakımı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümlerinden mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan sınavda yalnızca barajı geçerek “Sosyal Hizmetler” lisans programını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedirler.
5) Sosyal hizmet uzmanı olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık “Sosyal Hizmet” bölümlerinde okurken mesleki bilgi konusunda donanım sahibi olmanın yanı sıra kendi bilgi ve becerilerini keşfetme ve çalışmak isteyeceği alan konusunda fikir sahibi olunur.
6) Eğitimi başarıyla bitirmeye hak kazananlar “Sosyal Çalışmacı” unvanı ile diploma sahibi olurlar. Okulu yeni bitiren sosyal çalışmacı, kamu kuruluşlarında 8/1 dereceden göreve başlar ve brüt asgari ücretin 1,5-2 katı üzerinde ücret alırlar. Ayrıca sosyal çalışmacılar çalıştığı kurumun durumuna göre sosyal yardım ve tazminat gibi ek gelirlere de sahip olmaktadır. Hatta hastanede görev alan bir sosyal hizmet uzmanıysanız döner sermayeden de pay alırsınız.
Sosyal Hizmet Uzmanının Görevleri
- Sosyal hizmet uzmanları, bakıma muhtaç durumda olan e kendi işlerini kendi kendilerine halledemeyecek yoksunlukta bulunan yaşlıların; huzurevlerine yerleştirilmesi, yerleştirilen huzurevlerinde bakımının sağlanması, huzurevlerine yerleştirilemeyen yaşlılar için alternatif yaşamalanları ve bakımlarını sağlayacak kişilerin bulunması işlerini yürütür.
- Sosyal hizmet uzmanları, annesi babası olmayan kimsesiz çocukların; yetiştirme yurtlarına yerleşmesini, yerleştirilemediği durumlarda koruyucu aile yanlarına yerleştirilmesini sağlar. Öte yandan kimsesiz çocukların yerleştirdikleri yerler sonrasında, bakımları ve ruhsal gelişimleri konusunda da takipte kalmaya, ve çocukların huzurunu korumaya özen gösterirler.
- Sosyal hizmet uzmanları, yoksulluk sınırında yaşayan kişi ve aileler için temel ihtiyaçların gidrilmesi konusunda da aracı olurlar. Gıda, giyim, ısınma gibi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kurum ve kuruluşlar ile bağlantılar kurarak insanların yaşam mücadelerine yardımcı olurlar.
- Özellikle kırsal alanlarda ve gecekondu bölgelerinde yaşayan insanlar için kendilerini ve çocuklarını geliştirici girişimlerde bulunur, bu bölgelerin kalkındırılması ve çocukların okula gidebilmeleri adına imkanlar yaratırlar.
Sosyal Hizmet Uzmanının Çalışma Yerleri
- Çocuk Esirgeme Kurumu,
- Sosyal Hizmetler Kurumu,
- Çocuk Bakım Yurtları,
- Kreşler ve Gündüz Bakımevleri,
- Yetiştirme Yurtları,
- Rehberlik Araştırma Merkezleri,
- Hastaneler,
- Rehabilitasyon Merkezleri,
- Ruh sağlığı kurumları,
- Huzurevleri,
- Dinlenme Yurtları,
- Cezaevleri,
- Çocuk Islahevleri,
- Emniyet Çocuk Büroları,
- Ayrıca sosyal hizmet uzmanlarının özel kreş, gündüz bakımevi ya a huzurevi açma yetkinlikleri de vardır.