Yedek Subay Nasıl Olunur

Üniversite mezunlarının askerlik yapması için iki seçenek bulunmaktadır. Bunlardan biri kısa dönem(6 ay), ikincisi ise uzun dönem(12 ay) askerliktir. Subay sınıfının en alt katmanı olan yedek subaylığın rütbesi de Asteğmendir. Daha önceleri Harp okulundan mezun alındığında ilk alınan rütbe Asteğmen iken artık bu şekilde kullanılmamaktadır. Yedek subay nasıl olunacağını bilmiyorsanız makalede anlatılanları okumanız yeterlidir.

Yedek Subay Olma Süreci

1) Üniversite okuyun. 20-25 sene önce üniversite mezunu az olduğu için tüm üniversite mezunları yedek subay olabiliyordu. Ama günümüzde şartlar biraz değişmiş durumdadır. Üniversite mezun sayısı arttığı için Askeriye’de genelde belli meslek gruplarını direk yedek subay yapmakta, geri kalan meslek gruplarında da ihtiyaca göre alım yapmaktadır.

  • Diş hekimliği, Tıp fakültesi mezunları şu an için her türlü askerliklerini yedek subay olarak yapacaklardır. Askeriye bu meslek gruplarına ihtiyaç duymakta ve bundan dolayı da bu meslek gruplarından olan kişilere uzun dönem askerlik yaptırmaktadır.
  • Bu bölümler haricinde üniversite mezunları yedek subay adayı olarak adlandırılmakla beraber Yedek Subay olma garantileri yoktur.

2) Askerlik başvurusu yapın. Askerlik başvurusu sırasında size iki seçenek sunulur: yedek subay olarak ya da kısa dönem er olarak askerliğin yapılması. Bunlardan hangisini istiyorsanız onu seçersiniz.

  • Burada unutmamanız gereken bir nokta var, yapmış olduğunuz seçim o seçtiğinizi yapacağınız anlamına gelmez!
  • Not: Askeriye artık bu seçim için sınav yapmamaktır. Tamamen ihtiyacına göre kişileri Asteğmen ya da kısa dönem olarak askere almaktadır.
  • Genel olarak Doktorluk, Veterinerlik, Mühendislik gibi bölümler okuyan kişiler askerliğini yedek subay olarak yapmaktadır. Bunun haricinde Açık Öğretim Fakültesi ya da İktisat, İşletme gibi bölümleri okuyan kişiler de askerliklerini kısa dönem olarak yapmaktadır.

3) Askerliğinizin nereye çıktığının, hangi sınıfta askerlik yapacağınızın sonucunu bekleyin. Askerlik başvurularından belli bir süre sonra askerliğinizin nereye çıktığı yedeksubay mı, normal er mi olacağınızı öğreneceksiniz. Bu internet üzerinden açıklanmaktadır. Bu sonuca göre acemilik için nereye gideceğiniz belli olacaktır.

4) Zamanı geldiğinde Birliğinize gidip teslim olun. Gideceğiniz yerin açıklandığı sayfada aynı zamanda ne zaman teslim olacağınız bilgisi de yer alacaktır. Ortalama bu sonuçlar açıklandıktan 1 ay sonra eğitim alınacak birliğe teslim olunur.

  • Uzun dönem, yedek subay olarak görevlendirildiyseniz bu durumda gideceğiniz askeri birlikte 3 ay Asteğmenlik adayı olarak sıkı bir eğitim alacaksınız. Piyade iseniz İstanbul Tuzla Piyade Okulu’na, Topçu iseniz Ankara Polatlı’ya vb. farklı şehirlere gideceksiniz. Burada askerlikle ilgili temel bilgileri almış olarak asıl görev yerinize hazırlık yapacaksınız. Burada 3 ay sürenin sonunda seçildiğiniz sınıf içinde tekrar bir branşa yönlendirileceksiniz. Piyade iseniz mesela Tanksavar Takım Komutanı olabilirsiniz. Bu branşta nerelerde açık varsa o şehirlere gitme şansınız bulunmaktadır. Eğer oradaki eğitimlerde başarılı olursanız gideceğiniz yeri kendiniz seçersiniz, başarılı olamazsanız bu durumda kura ile asıl görev yerine gönderilirsiniz.
  • Eğer kısa dönem er olarak seçildiyseniz bu durumda gideceğiniz birlikte 1 ay acemilik eğitimi alacaksınız, sonrasında da asıl görev yapacağınız birliğe gideceksiniz.

5) Yedek subayların maaşlarının görev yaptıkları yere göre değiştiklerinin bilincinde olun. Sadece yedek subaylar değil tüm askeri personeller Doğu’da ya da Doğu görevi sayılan bölgelerde askerliğini yaparken Batı’ya ve Batı sayılan bölgelere göre daha yüksek maaş alırlar. Yedek subaylar 2019 senesi için 3800TL ile 4350TL arasında maaş almaktadır. Eğer görev yeri Doğu ise bu durumda alınan bu maaşa ek olarak 600 ile 1655 TL arasında bir rakam daha eklenir ve Asteğmen maaşı 4600TL ile 5950TL arasında olmuş olur.

Yedek Subay Acemilik Süreci

1) Yedek subaylığın acemilik süresi hangi sınıftan olursa olsun 3 ay olarak belirlenmiştir. Yani siz istersenzi jandarma olun, isterseniz piyade olun bu acemilik süresi farklılık göstermeyecektir.

  • Acemi birliklerinde asteğmen adayları 3 ay süreyle sıkı bir asteğmen acemi birliği eğitimi görmektedir. Bu eğitim tamamlandıktan sonra birliklerine asteğmen yani yedek subay rütbesini alarak gitmektedirler.
  • Yedek subay acemilik süresince cep telefonu kullanmanız yasaktır. Ancak buna rağmen bu süreç boyunca kaçak olarak yakalanmadığınız sürece telefon kullanmayı deneyebilirsiniz.

2) Yedek subay acemi birlikleri iki tanedir. Yadek subay acemilik eğitimi daha önceki süreçlerde Isparta Dağ Komando Okulu’nda asteğmen adayları tarafından yapılırken yeni süreçte İstanbul Tuzla Piyade Okulu’nda yapılmakta ve buradan komando olarak şeçilen kişiler Isparta’ya gönderilmektedir.

3) Yedek subay adayları acemi birliklerinde maaş almaktadır. Ancak alınan bu maaş yedek subay maaşı değildir. Standart asker (er) maaşı bu 3 aylık süre boyunca asteğmen adayına verilir. Sonrasında ise standart asteğmen maaşını almaya başlarlar.

İpuçları:

  • Eğer askerliğiniz sırasında izinlerinizi kullanmazsanız kısa dönem askerliğinizi 5,5 ay gibi bir sürede bitirebilirken, yedek subay olarak yapacağınız askerliği de 11 ay gibi bir sürede bitirebilirsiniz.
  • Asteğmenliğin son bir ayında rütbeniz Teğmenliğe yükselir.
  • Yedek subay olursanız, askeriyede kadrolu olarak çalışan insanlar gibi nöbetler haricinde mesaili olarak çalışırsınız, mesainiz bittiği zaman istediğinizi yapabilirsiniz.
  • Yedek subay olduğunuz zaman o anki şartlarda ve görev yaptığınız yere göre değişmekle birlikte Teğmen maaşına yakın bir maaş alırsınız. Bu maaşı ilk 3 ay alamazsınız. Sadece son 9 ay alınabilecek bir maaştır.
  • Yedek subay olan kişiler Subay sınıfından sayıldığından dolayı, sadece Subay sınıfı ile ters gitmediğiniz sürece rahat bir askerlik geçirebilir.
  • Unutmamanız gereken bir nokta ise Uzman Çavuş ya da Astsubay sınıfındakilere komutanlık taslamamanız gerektiğidir. Her ne kadar rütbece sizden düşük de olsa, tecrübe açısından sizi 8’e, 10’a katlarlar!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2023 KariyerNASIL - WordPress Theme by WPEnjoy